Het Friese Haagje

Uitgever-Hoofdredactie -Vormgever-directie Sjouke van der Schaaf

Maandag 20 September 18:52:45

Zo houd je als student je financiën onder controle.

Dit artikel is afkomstig uit het tijdschrift Fiscalert. Er komt veel af op een kersverse student: studiefinanciering, huisvesting, zorgverzekering, toeslagen. Met deze tips voor studenten blijft het financiële deel van de studiestress onder controle.

1. Regel de zorgverzekering

Tot 18 jaar zijn kinderen gratis meeverzekerd met hun ouder(s). Daarna moeten ze zelf een verzekering afsluiten. De meeste verzekeraars bieden de mogelijkheid aan de polis automatisch om te zetten naar een eigen verzekering.

Dat is niet per se de meest voordelige optie. Als er voldoende zorgverleners en ziekenhuizen in de buurt zijn die onder de dekking vallen, is een budget- of naturapolis voldoende. Veel studenten hebben geen behoefte aan de aanvullende dekking.

2. Check het recht op een aanvullende beurs

Studenten die onder het leenstelsel vallen, kunnen soms gebruik maken van een aanvullende beurs die kan oplopen tot bijna 400 euro per maand (de hoogte is afhankelijk van het inkomen van de ouders). De beurs wordt omgezet in een gift als de student binnen tien jaar zijn diploma haalt.

3. Vraag toeslagen aan

Veel jongeren hebben vanaf hun achttiende recht op toeslagen, maar dat blijken ze in de praktijk nog wel eens te vergeten. Als hun inkomsten per kalenderjaar beneden de (bijna) 30.000 euro blijven, hebben ze recht op de maximale zorgtoeslag.

Dan is er nog het hardnekkige misverstand dat studenten tot hun 23ste geen huurtoeslag kunnen aanvragen. Zolang je een zelfstandige woonruimte huurt heb je er gewoon recht op.

4. Laat geen belastinggeld liggen

Het lijkt zo logisch om het niet te doen en toch doen veel studenten het: belastinggeld laten liggen. Hoe zit dat? Studenten die naast hun studie een bijbaantje hebben, krijgen van hun werkgever netto uitgekeerd. Maar over de bedragen die ze verdienen wordt vaak belasting ingehouden.

Je kunt als student die ingehouden loonbelasting terugkrijgen van de Belastingdienst, maar dan moet je wel aangifte doen. Dat is de enige manier om erachter te komen of er niet ergens geld is blijven liggen. Aangifte kun je tegenwoordig vrij simpel doen met de aangifte-app van de Belastingdienst.

5. Begin tijdig met aflossen van de studieschuld

Na het jaar waarin voor het laatst studiefinanciering is ontvangen, hoef je de eerste twee kalenderjaren nog niet te beginnen met aflossen op de studielening. Daarna in principe wel.

Een op de vijf oud-studenten blijkt een betalingsachterstand te hebben, bijvoorbeeld omdat ze berichten van DUO hierover hebben gemist. Dat brengt extra kosten met zich mee. Check dus hoe je ervoor staat op Mijn DUO.

6. Zet het studentenreisproduct tijdig stop

De boete voor een te laat stopgezet studentenreisproduct is 75 euro per halve maand. Wie zijn kaart na de eerste maand nog steeds gebruikt, moet daarvoor zelfs 150 euro per halve maand betalen.

7. Vraag je college- of les geld terug

Wie zich in de loop van het studiejaar uitschrijft (bijvoorbeeld na het afstuderen) kan vaak collegegeld terugkrijgen via de universiteit of hogeschool. Meerderjarige mbo’ers kunnen lesgeld terugkrijgen als ze voor 1 mei zijn uitgeschreven.

8 jul. 2019