Wiebes over wet DBA: goedwillende zzp'ers worden niet beboet

Bang dat je, ondanks al je goede bedoelingen, tóch volgend jaar een boete krijgt als zzp'er door de nieuwe Wet DBA? Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zegt dat je rustig kunt gaan slapen. Ook na 1 mei 2017 worden goedwillende ondernemers niet beboet, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

"Ik kan het niet helderder zeggen dan zo: dit gaat niet gebeuren", zegt hij daarover. Hoe je de Belastingdienst duidelijk maakt dat je niet expres fouten hebt gemaakt, zegt Wiebes er niet bij. Maar zijn intentie is duidelijk: we moeten niet zo stressen, de Belastingdienst wil mensen niet expres pakken.

Desondanks blijft het erg onduidelijk wat precies de grenzen zijn voor zelfstandigen, bijvoorbeeld als ze als interim manager werken. In de brief schrijft Wiebes dat de invoering van de wet DBA best goed is gegaan. "Halverwege het implementatiejaar is er met 10 algemene en 50 model- en sectorale overeenkomsten een grotendeels dekkend stelsel ontstaan dat zekerheid biedt aan opdrachtgevers- en nemers. In verreweg de meeste gevallen kan gewoon buiten dienstverband worden gewerkt." 

Vorige week bleek uit onderzoek dat sinds de invoering van de wet zo'n 27.400 zzp-ers hun werk zijn kwijtgeraakt. Nog eens 17.000 zelfstandigen konden hun opdrachten alleen behouden als uitzendkracht of via een payroll-bedrijf.

 Meer capaciteit bij Belastingdienst

 De wet is voor niet iedereen duidelijk, geeft hij toe. Om nog resterende onzekerheid in sommige sectoren op te lossen, komt hij daarom met aanvullende acties: de belastingdienst krijgt extra capaciteit voor het beoordelen van overeenkomsten. Dat is hard nodig, want begin deze maand bleek dat de belastingdienst nog ruim 2000 modelovereenkomsten ter goedkeuring op de stapel heeft liggen. Van de contracten die wél zijn bekeken, werd ruim 40 procent afgekeurd. 17 procent werd wel direct goedgekeurd. 

Daarnaast komt er een meldpunt om knelpunten beter te kunnen verhelpen. Ook wordt er meer samengewerkt met branche- en koepelorganisaties.