Wie zitten er allemaal op mijn wifinetwerk?

Op uw wifinetwerk zitten allerlei toestellen: computers, tablets, smartphones, smart-tv’s, een printer, … Hoe kunt u nakijken wie er allemaal verbonden zijn? U wilt immers geen ongenode gasten die bandbreedte gebruiken of slechte bedoelingen hebben.

Zoeken via uw router

De meest accurate manier om te zien wat er allemaal aan uw wifinetwerk hangt, is via het centrale toegangspunt: uw wifirouter. Zo’n router heeft meestal een webinterface die u kunt openen door het adres 192.168.0.1 of 192.168.1.1 in het adresveld van uw browser te typen en in te loggen met uw administrator-wachtwoord (zie de handleiding van uw router). In die webinterface zoekt u het tabblad dat de verbonden toestellen toont. U ziet dan een tabel met de naam, het ip-adres en het mac-adres van die toestellen. Die naam is de naam die het toestel zelf uitzendt (en die is vaak onduidelijk), het ip-adres is het interne ip-adres dat de router aan het toestel toegekend heeft en het mac-adres (media access control) is het unieke hardware-adres van het toestel. Het ip-adres wijzigt regelmatig; alleen het mac-adres kunt u gebruiken om het toestel te identificeren.


Zoeken via Fing
Worstelt u liever niet met uw router, dan kunt u het handige gratis programma Fing ( https://www.fingbox.com ) gebruiken op Windows, iOS en Android. U scant daarmee uw draadloze netwerk en krijgt meteen een overzicht van alle verbonden toestellen. Bij sommige toestellen staat dan een duidelijke naam (bv. ‘mama’s iPad’, als u dat toestel die naam gaf), bij andere een onduidelijke technische benaming. Zodra u bepaald heeft om welk toestel het gaat, kunt u er wel zelf de juiste naam aan geven. Wat Fing vooral nuttig maakt, is dat het onthoudt welke toestellen verbonden waren. Als u een toestel uitschakelt en het netwerk opnieuw scant door op Refresh te drukken, dan zal dit toestel in het lichtgrijs staan. Zo kunt u bepalen welk mac-adres overeenkomt met welk toestel en kunt u een voor een alle toestellen op uw netwerk identificeren.


Bekijk de verbonden toestellen
Tel eerst of het aantal toestellen dat u ziet overeenstemt met het aantal toestellen dat u verwacht. Vaak zal u een toestel over het hoofd zien, zoals een gameconsole of een tv. Probeer voor elk mac-adres dat u ziet te achterhalen met welk toestel het precies overeenstemt door het even uit en aan te schakelen.
Ziet u dan nog mac-adressen waarvan u niet weet met welk toestel ze overeenstemmen, gebruik dan  MAC Address Lookup ( http://www.macvendorlookup.com ) om te kijken wie het toestel gemaakt heeft. Als u daar bv. ‘Dell Inc.’ ziet en u heeft geen Dell-computers in huis, dan weet u meteen dat u een ongenode gast heeft. U kunt ook het gratis Windows programma Nirsoft Wireless Network Watcher ( http://www.nirsoft.net/utils/wireless_network_watcher.html ) gebruiken, want die netwerkscanner geeft bij elk verbonden toestel meteen ook de naam van de fabrikant.


Wat als er ongewenste toestellen zijn?
Verander in dat geval eerst het administrator-wachtwoord van uw router en verzeker u ervan dat uw draadloze netwerk WPA2 voor encryptie gebruikt. Verander dan ook het wachtwoord van uw draadloos netwerk zelf. Dat nieuwe wachtwoord zal u dan opnieuw moeten invoeren op al uw aangesloten toestellen.
Ga met een gratis netwerkscanner als Fing of Nirsoft Wireless Network Watcher af en toe na of er onbekende toestellen verbonden zijn met uw wifinetwerk. Blijkt dat het geval, wijzig dan het wachtwoord van uw router en van uw wifinetwerk.