Tesla introduceert dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen

Tesla heeft een nieuw soort zonnepanelen aangekondigd voor thuisgebruik. De panelen zitten verwerkt in dakpannen, waardoor in feite het hele dak energie uit zonlicht kan opwekken. Volgend jaar wil Tesla beginnen met de installatie van de eerste zonnedaken.

De nieuwe dakpannen werden tijdens een evenement van Tesla aangekondigd door topman Elon Musk. Op een filmset toonde hij een aantal huizen waarvan de dakpannen waren vervangen door de zonnevariant van Tesla. Het verschil met een conventioneel dak was bijna niet te zien, zo tekende Wired op. Alhoewel de dakpan in feite doorzichtig is, om zonlicht door te laten voor het geïntegreerde zonnepaneel, lijkt het juist massief. Alleen door recht tegen de dakpannen aan te kijken is het geïntegreerde zonnepaneel te zien, terwijl het onder een hoek een geheel lijkt.

Voor de productie maakt Tesla gebruik van kwarts, een stevig materiaal wat de dakpan een 'quasi-oneindige' levensduur moet geven. Ook demonstreerde Musk dat de Tesla-dakpan steviger is dan die gefabriceerd met conventionele materialen. Er komen vier verschillende kleurstijlen beschikbaar, al is het mogelijk dat deze bij de release nog niet allemaal te kiezen zijn.

Het is mogelijk om een Powerwall-accu te integreren in het systeem, waardoor een overschot aan opgewekte elektriciteit kan worden opgeslagen voor later gebruik. Tesla kondigde tegelijkertijd met het zonnedak een nieuwe versie van de Powerwall aan met een opslagcapaciteit van 14Kwh. Vergeleken met de vorige versie is de behuizing platter. De prijs bedraagt 5500 dollar, maar wat de prijs in euro's zal zijn is nog niet bekend.

Vooralsnog zijn er geen specifieke prijzen bekendgemaakt, maar Musk beloofde wel dat het installeren van een Tesla-dak minder kost dan het aanleggen van een conventioneel dak. Vanaf volgende zomer wil Tesla beginnen met het aanleggen van zonnedaken, maar het is onduidelijk of dit op wereldwijde schaal zal gebeuren.

Tesla werkt voor de zonnedakpannen samen met SolarCity. Laatstgenoemde is eveneens een bedrijf dat door Elon Musk is opgericht. De topman kondigde enige tijd geleden plannen aan om de beide bedrijven samen te laten gaan.