Onbeperkt gratis 'roaming' in Europa nu een feit!

Dat maakte vicevoorzitter Andrus Ansip van de Europese Commissie woensdag bekend. Wel krijgen telecombedrijven de mogelijkheid maatregelen te treffen als ze misbruik signaleren. Hoe dit precies wordt geregeld, moet nog worden bepaald.

De zogeheten roamingkosten binnen de EU worden op 15 juni 2017 afgeschaft. De Europese Commissie had ruim twee weken voorgesteld daar beperkingen aan te stellen, maar commissievoorzitter Jean-Claude Juncker trok dat kort daarna in vanwege de vele negatieve reacties.

Over het afschaffen van grensoverschrijdende roamingkosten wordt in Brussel al jaren gepraat. Het is een lastig dossier, want grote Europese telecombedrijven als Vodafone en Deutsche Telekom  - in Nederland eigenaar van T-Mobile - verdienen veel met de verkoop van hun dure buitenlandbundels. Zij lobbyden tegen de plannen die hun roaming-melkkoe doet opdrogen.

Akkoord
Uiteindelijk kreeg toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes het plan twee jaar geleden door het Europees Parlement. Daarmee was de zaak echter nog lang niet geregeld. Zo moesten ook de 28 EU-lidstaten akkoord gaan. Die vond de ingangsdatum van 1 januari 2015 veel te vroeg en ging voor 2018. Uiteindelijk gaf de Europese Raad vorig jaar juni zijn fiat en werd de ingangsdatum bepaald op 15 juni 2017.