Het Friese Haagje

Uitgever-Hoofdredactie -Vormgever-directie Sjouke van der Schaaf

Maandag 20 September 18:52:39

Ineens gooien Heerenveners veel minder afval in hun grijze sortibak, want dat scheelt nu geld ....zo weinig dat de wethouder de heffing omhoog doet!

Door een kiloheffing in te voeren voor het afval in grijze containers daalde het ingeleverde grijze afval in de gemeente Heerenveen in januari met 30 procent. Nu is de hoeveelheid afval zo klein dat de heffing omhoog moet om de inzameling dekkend te houden.Door een kiloheffing in te voeren voor het afval in grijze containers daalde het ingeleverde grijze afval in de gemeente Heerenveen in januari met 30 procent. Nu is de hoeveelheid afval zo klein dat de heffing omhoog moet om de inzameling dekkend te houden.Door een kiloheffing in te voeren voor het afval in grijze containers daalde het ingeleverde grijze afval in de gemeente Heerenveen in januari met 30 procent. Nu is de hoeveelheid afval zo klein dat de heffing omhoog moet om de inzameling dekkend te houden.

Daling serviceniveau
De invoering van het diftar-plussysteem ging niet bepaald van een leien dakje, blijkt uit woorden van de Heerenveense wethouder Jaap van Veen (VVD) in de Leeuwarder Courant. Reden voor de invoering van het nieuwe systeem was dat de landelijke doelstelling voor 2020 met betaling per leging niet werd gehaald. Vuilniswagens minder vaak langs laten komen leidde tot minder afval, maar de raad vond het serviceniveau ook te veel dalen. Daarna ontstonden pittige politieke discussies en een succesvolle handtekeningenactie van de SP. Die vreesde voor veel te hoge kosten voor kwetsbare mensen.

Extra maatregelen
Dat probleem werd getackeld door mensen die door hun gezondheidsklachten meer afval hadden financieel te compenseren. Er volgde ook een proefproject voor gezinnen met wasbare katoenen luiers, leging van groene containers werd gratis en het zelf wegbrengen van afval naar de milieustraat veelal ook. Toen pas ging de gemeenteraad akkoord met invoering van het systeem voor 83 procent van de huishoudens. Het aanvangsenthousiasme was groot met 30 procent minder afval, maar is inmiddels wat teruggelopen. De grijze containers worden wel minder vaak aan de weg gezet dan voorheen.

Nauwelijks extra afvaldumpingen
Tot extra afvaldumpingen heeft het nieuwe systeem nauwelijks geleid, al belandden soms grijs afval in groene containers, aldus de wethouder. Daders werden echter meteen aangesproken, want de chauffeur van de vuilniswagen kan met een camera zien wat er uit de container valt. De bakken zijn voorzien van een chip en er staat vaak een adres op. Veel gezinnen bleken ook geen groene container meer te hebben. Nu het financieel aantrekkelijker is, hebben vijfhonderd huishoudens een biobak aangevraagd en honderd huishoudens een tweede. Voor een eigen bijdrage van 40 euro kozen 129 huishoudens voor een slot op de bak tegen afvaldumping door anderen.

Heffing omhoog
Nu is de gemeente Heerenveen de beste afvalscheider van Friesland, alleen Ooststellingwerf voerde ook een kiloheffing in, maar het is onvoldoende om aan de aanstaande strengere regelgeving uit Den Haag te voldoen. Daarbij is de hoeveelheid afval nu al zo klein dat de gemeente te weinig inkomsten genereert. Om de afvalinzameling dekkend te houden moet de heffing volgend jaar iets omhoog, stelt Van Veen vast. Toch zullen de kosten voor gezinnen volgens hem wel lager blijven dan voor 2019

23 aug. 2019

Categorie Gemeente

Tags

Afval