De onzekerheden van de zzp’er

Eén op de zes zzp’ers moet langer dan 45 dagen wachten op betaling van de factuur door de opdrachtgever. 40 procent van deze groep zzp’ers ervaart hierdoor financiële onzekerheid. Deze onzekerheid is wellicht een gevolg van het feit dat bijna 86 procent van de zzp’ers aangeeft hoofdkostwinner binnen het gezin te zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 912 zzp’ers in samenwerking met EasyStaff. Uit het onderzoek blijkt verder dat onzekerheid bij zzp’ers ook wordt gevoed door de wet DBA, die inmiddels al weer even van kracht is. Deze wet zorgt bij vier op de vijf zzp’ers voor meer onduidelijkheden. "52.4 procent van alle zelfstandigen maakt zich sinds de invoering van de wet DBA zorgen over zijn/haar bestaanszekerheid als zzp’er. Freelance Payroll geeft zekerheid," aldus Christiaan Hesselink, EasyStaff.
 
Zzp’er is hoofdkostwinner
Een op de zes zzp’ers geeft aan vaak meer dan 45 dagen te moeten wachten op betaling door de opdrachtgever. Voor twintig procent van deze groep duurt het zelfs 60 dagen of langer voordat zij worden betaald. Een groot deel van deze zzp’ers zegt hierdoor financiële onzekerheid te ervaren. Doordat de grote meerderheid van de zzp’ers hoofdkostwinner van het gezin is, kan het lang moeten wachten op betaling financiële gevolgen hebben voor de zzp’er.
 
Onzekerheden dekken
Tevens is uit het onderzoek gebleken dat een ruime meerderheid van de zzp’ers (57 procent) niet is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als belangrijkste kostwinner binnen het gezin kan dit voor de zzp’er in geval van langdurige ziekte voor problemen zorgen.